Meest extreme gevolgen van stress

meest extreme gevolgen van stress, wat te doen tegen stress

Stress kan een behoorlijk impact op je leven hebben, zeker wanneer je er al langere tijd mee rondloopt. Stress ontstaat over langere tijd en wanneer je er geen aandacht aan besteedt, zullen de klachten steeds erger worden. Wat zijn nu eigenlijk de meest extreme gevolgen van stress? En wat kan je er zelf aan doen om klachten te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen? Stressklachten sluipen er langzaam in en vaak heb je het in het begin niet eens door. Natuurlijk heb je waarschijnlijk wel een beetje een druk gevoel, maar meestal is het zo dat we denken “ja, ik heb wel een beetje stress, maar dat komt door het moment. Ik heb het gewoon erg druk nu, dat gaat wel weer over.” Helaas is dat alleen vaak niet het geval, dat het vanzelf overgaat en worden de klachten juist steeds erger. Hoe zorg je ervoor dat stress niet de overhand krijgt in je leven en dat je weer kunt genieten? Lees maar rustig door.

Lichamelijke reactie van stress

Stress levert in eerste instantie vooral een lichamelijke reactie op. Ons lichaam reageert namelijk op van buitenaf inkomende prikkels en zorgt ervoor dat de productie van het “stresshormoon” adrenaline verhoogt. Op dit moment is er nog geen sprake van de meest extreme gevolgen van stress. Echter, het veelvuldig vrijkomen van adrenaline zorgt voor een verhoogde alertheid, de zogeheten “vecht- of vluchtreactie”. Door het vrijkomen van grote hoeveelheden adrenaline tijdens emoties zoals woede, paniek, angst en verdriet staan lichaam en geest op scherp. In deze situaties helpt het vrijkomen van adrenaline voor een versneld reactievermogen. Dit is een natuurlijk verschijnsel van ons lichaam en geest. Maar wat als je deze emoties continu ervaart en je lichaam de gehele tijd op scherp staat? Als je lichaam steeds adrenaline blijft produceren raakt je lichaam op ten duur uitgeput en volgen beetje bij beetje de meest extreme gevolgen van stress. 

Meest extreme gevolgen van stress

  • Een van de meest extreme gevolgen van stress wordt veroorzaakt door een overbelasting van de nieren. De (bij)nieren raken namelijk uitgeput door langdurige stress. Dit komt doordat het hormoon cortisol ervoor zorgt dat het energieverlies wordt gecompenseerd door eiwitten in de spieren af te breken. Hierbij komt glucose(energie) vrij om het lichaam weer in balans te brengen.
  • Een ander gevolg is dat het lichaam niet meer in staat is om het lichaam in evenwicht te brengen. Hierdoor begin je in te storten, je uitgeput te voelen en je bent niet meer in staat je goed te concentreren.
  • Er ontstaan klachten als onrustgevoelens, concentratiestoornissen, een hoge bloeddruk, spierpijn, hartkloppingen, hoofdpijn, slaapstoornissen, nervositeit, een stijve nek, maagzweren en zelfs hart- en vaatziekten.
  • Wanneer het lichaam gedurende lange tijd cortisol blijft produceren kunnen delen van de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kunnen geheugenproblemen ontstaan.
  • Daarnaast zal het immuunsysteem verzwakken wat ernstige gevolgen kan hebben voor je lichamelijke gezondheid.
  • Door een overmatige productie van glucose kan de productie van insuline van slag raken. Insuline zorgt ervoor dat glucose door het lichaam wordt opgenomen. Door de overproductie van glucose kan hierdoor kan suikerziekte ontstaan.

Wat te doen tegen stress?

meest extreme gevolgen van stress, wat te doen tegen stressBen je op zoek naar een manier om van stressklachten af te komen? Begin dan eens met het doen van ontspanningsoefeningen. Probeer te ontspannen, ook wanneer je het druk hebt. Neem een stapje terug wanneer dat nodig is en plan momenten voor jezelf in zodat jij de stress in je lichaam weer de baas wordt! Lees ook eens ons blog over “Negativiteit omzetten naar positiviteit“. Ook is yoga een echte aanrader om meer ontspannen en bewust in het leven te kunnen gaan staan! Ga ervoor, dan komt het vast helemaal goed en kan je over een tijdje weer genieten van al het moois wat het leven je te bieden heeft!

Bronnen: BewustLeven, StressvrijLeven