Eten opwarmen in de oven. Wel of niet doen?

Eten opwarmen in de oven duurt misschien iets langer dan opwarmen in de magnetron, maar het is zeker de moeite waard en een stuk gezonder! Is het gezond om je eten op te warmen in de oven? Jazeker! Je moet natuurlijk wel in de gaten houden dat de etenswaren nog goed zijn. Hoelang en op welke manier heb je het eten of gerecht bewaard? Je gezondheid en de voeding die je eet en de manier waarop je het bereid is erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je een gezonde levensstijl blijft nastreven en je gezondheid op peil blijft. Aan het opwarmen van kliekjes of eten wat je zojuist hebt gekookt is niet mis mee. Als je het maar op een verantwoordelijke manier doet.

Eten opwarmen in de oven

Wanneer je je eten of gerecht wilt opwarmen in de oven is het goed om even een paar dingen te checken. Wanneer heb je het eten gekookt en hoelang en in welke omgeving heb je het eten bewaard? Als je het eten zojuist gekookt hebt en je het opnieuw wilt opwarmen in de oven kan dat eigenlijk altijd. Heb je het gerecht gisteren klaar gemaakt en je wilt het vandaag weer opwarmen? Ook geen probleem. Als je het gerecht maar in de koelkast hebt bewaard met een maximum temperatuur van zeven graden! Heb je je eten op het aanrecht bewaard en staat het daar al sinds gisteren? Je eten opwarmen in de oven is dan niet zo goed idee. Dat geldt ook voor eten dat je al langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast hebt bewaard. Je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere nemen als het gaat om voedsel want je wilt natuurlijk niet ziek worden!

Gezondheid en voeding

Je gezondheid heeft veel te maken met de voeding die je binnen krijgt. Het is altijd belangrijk en gezond om goed te letten op de houdbaarheidsdatum van je eten, de manier waarop je eventuele kliekjes bewaard en zorg er altijd voor dat rauw voedsel niet in de buurt staat of ligt van al bereid voedsel. De manier waarop je kliekjes en eten opwarmt is ook belangrijk. Zoals hierboven al gezegd is het natuurlijk belangrijk hoelang en op welke manier je het gerecht of eten hebt bewaard. Daarnaast is het heel goed om te onthouden dat je eten opwarmen in de oven een stuk gezonder is dan even snel opwarmen in magnetron! Het geleidelijk verwarmen in de oven is beter omdat op deze manier je eten wordt ontdaan van eventuele bacteriën die er aanwezig kunnen zijn. In de magnetron gaat het opwarmen zo snel dat je of een taaie bedoeling uit de magnetron kan vissen of dat de boel zelfs kan ontploffen en heel je magnetron onder het eten zit! Niet heel gezond denk ik en je moet het natuurlijk ook weer opruimen.

eten opwarmen in de oven, gezondheid en voedingDenk je dat het koken en bereiden van een gezonde maaltijd lastig is en lang duurt? Heb je vaak weinig tijd en vind je het fijn als je gerecht snel klaar is? Lees dan eens ons blog “Eten met gemak. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn!”.

Bronnen: LeukeGeit, Gezondheidsnet